Predaja poslovnih prostorov in potomke najstarejše trte na svetu v upravljanje Vinarski zadrugi Haloze

Župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak je v petek, 23.8.2024 predal v upravljanje pisarniške poslovne prostore in potomko najstarejše trte na svetu. S tem se je tudi spremenil sedež zadruge v Podlehnik 9 ter poteka prenos administrativno tehničnih opravil na sedež zadruge.

V sklopu dogodka je predsednik zadruge Ivo Rajh v imenu upravnega odbora Vinarske zadruge Haloze podelil zahvale za opravljeno delo v obdobju 2016-2024, ki je bistveno prispevalo pri razvoju Vinarske zadruge Haloze, vinogradništva in vinarstva v Halozah. Zahvale so prejeli: Občina Podlehnik – župan Sebastian Toplak, Občina Videm – župan Brane Kolednik, PRJ Halo podeželsko razvojno jedro – Sonja in Jernej Golc, Zavec Family Estate d.o.o. – Janez Zavec z družino, Gorazd Šeruga, Stanislav Brodnjak in prvi predsednik Vinarske zadruge Haloze Jožef Šmigoc, ki jo je uspešno vodil od ustanovitve naprej 8 let.

Mateja Golc, Urban Kramer in Tjaša Rajh so kot mladi predstavniki članov Vinarske zadruge Haloze so poskrbeli za prezentacijo vrhunskih in kakovostnih vin iz Haloz, na otvoritvi novih pisarniških prostorov Vinarske zadruge Haloze v Podlehniku.

Vinarska zadruga Haloze je bila ustanovljena leta 2016 in šteje 35 članov, ki obdelujejo 220 ha vinogradov v Halozah. Ob ustanovitvi je zadruga imela sedež na Občini Videm na Vidmu pri Ptuju. Zadruga je registrirana kot socialno podjetje in je v sklopu podpornega okolja za podjetništvo, administrativno tehnična opravila uporabljala poslovne prostore v PRJ Halo, podeželsko razvojno jedro v Cirkulanah. Člani zadruge so v letu 2018 izvedli skupinsko naložbo v nabavo mobilne polnilne linije za vina, ki je bila tudi sofinancirana s strani programa LEADER/CLLD - LAS Haloze. Do danes so z mobilno polnilno linijo napolnili preko 2 mio steklenic. V letu 2022 sta Občina Podlehnik in Vinarska zadruga Haloze podpisala pogodbo o vstopu Vinarske zadruge Haloze v Razvojno cono Podlehnik in vzpostavitvi proizvodno in distribucijsko skladiščnega objekta za vina iz Haloz.

Trenutno je v fazi izgradnje 1. faza v sklopu inkubatorja PUNKT, ki se predvideva dokončanje v naslednjih mesecih za 2. fazo pa je že pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje.